Monday 25 February 2013

Pizzeria Boccaccio v Nitre

Pizzeria Boccaccio v Nitre

15.2 cestou na lyžák sme sa zastavili v Nitre. S plne naloženým autom (4 lyže, 3 gitary, klavír, kufre...) sme hľadali parkovacie miesto na ktoré by bol dobrý výhľad z pizzerky Boccaccio (http://www.boccaccio.sk/), ktorú som pár dni predtým vygooglil so zrejme najlepšími referenciami pre Nitru. Nitra bola v tomto ohľade fajn, bola zhruba na pol ceste do našej destinácie a spoliehal som sa, že vo väčšom meste sa nájde aspoň jedná kvalitná pizzeria čo bude stáť za to. Prezradím dopredu - stála za to ;-)

Katka, Ondro a ja sme si dali po pive (výborná čapovaná Plzeň), Lacovi ako šoférovi sa ušla Vinea. Po krátkej debate sme sa dohodli, že okúsime dve pizze - Bufala a Fiorentina. Čo to sme už ziedli cestou a predsa len nám šlo o gurmánsky pôžitok a nie o all-u-can-eat baštu.

Hore pizza Bufala, nižšie Fiorentina

Zaujímavá bola pizza Buffala, ktorá ako najdrahšia v menu obsahovala len 2 ingrediencie - paradajkovú omáčku a mozzarellu z byvola. Asi netreba hovoriť, že to bola práve tá druhá záležitosť ktorá spôsobovala nadštandardnú cenu 7.47 eur. Nezdalo sa nám však, že by sa byvoly zvykli dojiť, a tak nás zaujímalo ako to, že sa jedná o mozzarellu z byvola. Po pomerne rozpačitom vysvetlení od čašníčky, ktoré sme si možno mali nechať až po jedle som si zaumienil, že si všetko overím na nete. A pravda je vskutku prijateľná - ide jednoducho o mozzarellu z mlieka takzvaného byvola vodného. Predpokladám teda, že zo strany čašníčky išlo o miernu nevedomosť, ktorú na tomto mieste nebudem ďalej rozvádzať :-)




Boccaccia nemá na robenie pizze dedikovaného pizzaiola avšak nutno podotknúť, že kuchár, ktorý nám pripravoval pizze to mal "zmáknuté" na jednotku. Z cesta vyformoval dva perfektné kruhy, ingrediencie boli ideálne rozložené a po cca 5 minútach pečenia v originálnej peci na drevo sme mali na stole dve vynikajúce pizze.

Ako boli písané v Petrovej Reinhartovej knižke American Pie - 80% pôžitku z pizze je tvorených kôrkou (ang. crust). Tá bola v prípade Boccaccie jemná a zároveň chrumkavá - do istej miery teda po vzore Neapolských pizz. Pre mňa bola ale najväčší zážitok trojuholník z pizze Bufalo - mozzarella z byvola v kombinácii s výbornou omáčkou a so správne prepečeným cestom vytvoril ideálnu kombináciu chutí, ktorú môžem považovať za dosiaľ svoj najlepší pizza experience (aj keď nutno povedať, že až tak veľa som ich zatiaľ nemal .. ;-))

Pizza Fiorentina mala, ako to po správnosti aj má byť, šunku na pizzi až po upečení. Tým si zachovala čerstvosť a nespiekla sa v teplotách, ktoré v peci na drevo kľudne dosahujú nad 500 stupňov Celzia.

Na záver musím povedať len, že sme boli skutočne veľmi spokojní. Na pizzerke bolo vidno, že si drží svoju klientelu, pre ktorú robí maximum. Priestory boli čisté a panovala príjemná atmosféra. Jediné čo by sme možno pozmenili bola hudba, ktorá by si zaslúžila čosi netradičnejšie a možno talianskejšie. Ináč treba povedať, že za 21 eur sme si zgustli na dvoch krásnych pizzach, výbornom pive a ostalo aj na sprepitné pre kvalitný a ochotný personál. A to sme študenti ;-)

1 comment:

  1. Super review :) tesim sa na dalsie :) P.S. skoda, mne prislo povodne vysvetlenie Mozzarely z byvola o dost akcnejsie ;)

    ReplyDelete